Pohod na Snežnik

Snežnik

Nad obsežnimi snežniškimi gozdovi se Snežnik ponosno dviga daleč nad ostale kopaste vrhove v okolici. Slovi kot najvišji slovenski vrh izven alpskega sveta. Koča Draga Karolina, ki je v lepih dneh ob koncih tedna včasih odprta tudi čez zimo, stoji tik pod vrhom, na katerem je razgledna plošča. Razgled je izvrsten: proti jugu na Gorski Kotar z Risnjakom ter Snježnikom in na Istro z Učko, na sever pa se pogled čez celo Notranjsko odpre vse do Julijskih Alp, Kamniško Savinjskih Alp in Karavank.

Izhodišče:
Poberemo vas pred vašo nastanitvijo oziroma na dogovorjeni točki.
Smer poti: Sviščaki–Snežnik–Sviš čaki

Opis poti:
Snežnik nikakor ne smemo podcenjevati. Od jeseni do pomladi pohodnike ovira obilica snega, rado tudi močno piha, mi pa smo se med jesenskim izletom soočili s temnimi gozdovi, kjer se izredno hitro zmrači, in z ekstremno gosto meglo. Najbolj znani poti s severne strani vodita na Snežnik iz Leskove doline in z Gašperjeva hriba, najbolj obiskana pa je pot z jugozahodne smeri, ki se začne pri naselju Sviščaki nad Ilirsko Bistrico.

S parkirišča pri Planinskem domu na Sviščakih se usmerimo na gozdno cesto (pravokotno na glavno cesto Ilirska Bistrica –Stari trg, po kateri smo se pripeljali. Tej cesti skozi naselje Sviščaki sledimo 15 do 20 minut (1,5 km) do razpotja pri majhni kapelici sv. Gabrijela. Tam nas markacije usmerijo pol levo na ožjo pot, ki se strmeje vzpne desno od ceste. Po 10 do 15 minutah se pot rahlo spusti do gozdne ceste, ki jo prečkamo in se mimo klopi napotimo, kot kaže smerokaz za Snežnik. Nadaljujemo  z zmernim vzponom po pešpoti. Čez nekaj minut pridemo do manjšega križa, na katerem nas markacija usmeri levo. Po ožji pešpoti čez deset do petnajst minut spet pridemo na gozdno cesto, ki jo prečkamo in po pešpoti sekamo ovinek ter le malo višje spet pridemo na kolovoz.

Sledimo mu približno kilometer do konca ceste. Če smo pri moči, si lahko na ramena naložimo kakšno poleno, saj do vrha ni več daleč, največ pol ure. Od parkirišča zavijemo na dobro vidno pot, ki se med rušjem vzpne do Koče Draga Karolina na Velikem Snežniku. Vrh je tik nad kočo.

Cilj: Snežnik: 1796 m

Čas vzpona: 2 uri
Skupaj: 4 ure
Zahtevnost:
 nezahtevna označena pot
Kje se okrepčamo?
Planinski dom na Sviščakih (1242 m)
T: +386 51 219 799 in 051 613 601

Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku (1796 m)
Izhodišče:
 Sviščaki (1242 m)
GPS: N 45° 34′ 26″ / E 14° 23′ 57″

1 oseba = 150€
2 osebi = 100€ na osebo
3-5 oseb = 90€ na osebo
6+ oseb = 80€ na osebo