Pohod na Nanos

Nanos (iz vasi Razdrto)

Nanos (iz vasi Razdrto)Nanos je visoka kraška planota, ki se strmo dviga nad Postonjsko kotlino in Vipavsko dolino. Ima več vrhov, najbolj popularen pa je razgledni rob ob televizijskem oddajniku in Vojkovi koči na Nanosu. Izbrali smo vzpon preko strmejše in zahtevnejše poti ter spust mimo simpatične cerkvice Sv. Hieronima, ki je relativno enostaven. Razgled ob lepem vremenu je prvovrsten.

Izhodišče:
Poberemo vas pred vašo nastanitvijo oziroma na dogovorjeni točki.

Opis poti:
Ob parkirišču prečkamo avtocesto, kjer zagledamo prve planinske oznake. Zavijemo levo in enostavno sledimo markacijam oz. oznakam za Vojkovo kočo. Na začetku prečkamo travnik in kmalu pridemo do označenega mesta, kjer se pot razdeli na ‘strmo’ in ‘položno’. Nadaljujemo po strmi poti (desno), ki se najprej zložno vzpenja po senčnem gozdičku, višje pa se strmina poveča in začnejo se prehodi, zavarovani z jeklenicami. Potrebna je previdnost (še posebej v mokrem), pogosto pa nas bo hladil tudi veter, zato bodimo primerno opremljeni. Razgled je z vsakim korakom lepši in po golem vršnem delu pridemo do oddajnika, za katerim se v gozdičku skriva Vojkova koča.

Od oddajnika nadaljujemo po položni potki, ki poteka po travnatem grebenu v smeri Vipavske doline (severo-zahod). Tik pred cerkvico Sv. Hieronima pa nas smerokaz usmeri na pot, ki preči pobočje nazaj v smeri Razdrtega. Kmalu pridemo v prijeten gozd in se po tehnično enostavni poti vrnemo v izhodišče. V spodnjem delu spusta bodimo pozorni le na neoznačenem razpotju pred majhnim travnikom (ca. 750 mNV), kjer gremo levo!

Cilj:
Vojkova koča na Nanosu: 1240 m

Trajanje:
Razdrto – Vojkova koča na Nanosu (strma pot): 1.30 h
Kosilo na vrhu (koča) 1 h (ni vključeno v ceno)
Vojkova koča na Nanosu – Razdrto (položna pot, mimo Sv. Hieronima): 1.30 h
Skupaj: 4 h

Zahtevnost:
3 – Opisana pot vzpona je mestoma delno zahtevna. Pot (razen na enem kratkem prehodu) sicer ni izpostavljena, vendar je kar nekaj delov, ki so zavarovani z jeklenicami in kjer si je potrebno pomagati z rokami. Na nekaterih mestih se tistim z vrtoglavico ne bo zdelo preveč zabavno. Celotna opisana pot spusta je tehnično enostavna.

Cena:
1 oseba = 100€
2 osebi = 80€/na osebo
3-5 oseb = 70€/na osebo
6+ oseb = 60€/na osebo